Nieuwe spelvormen pupillenvoetbal

Door de KNVB is hard gewerkt aan het nieuwe Pupillenvoetbal. Hierbij staan plezier en ontwikkeling voorop! In samenwerking met experts uit binnen- en buitenland, verenigingen, coachen, scheidsrechters, ouders en natuurlijk de kinderen zelf introduceert ze de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Waarom moet het pupillenvoetbal worden aangepast?
Uit onderzoek blijkt: dit zijn de beste vormen voor optimaal voetbalplezier en ontwikkeling voor spelers van vijf tot en met elf jaar. Kleinere veldjes en spelen in kleinere teams leiden tot meer balcontacten, samenspelen, meer dribbelen, schieten, passen en scoren. Het veld en spel sluiten beter aan op de belevingswereld van een kind.

Vanaf het nieuwe seizoen 2017 / 2018 worden de wijzigingen voor het eerst zichtbaar. De Onder 8 en Onder 9 (bij onze vereniging gecombineerd als Onder 9) zullen 6 tegen 6 gaan spelen op (nagenoeg) een kwart veld.

Voor de Onder 7 categorie is de spelvorm 4 tegen 4 op (nagenoeg) 1/8 veld bedacht met het idee om deze spelvorm binnen de eigen of omringende clubs te spelen. Door de KNVB wordt hiervoor geen competitie aangeboden. Onder 7 hebben we vooralsnog ingedeeld bij twee teams van andere verenigingen zodat ook zij tegen elkaar kunnen spelen. Hoe dit straks precies in werking gaat moet nog verder worden ingevuld, maar zodra hier meer over bekend is zullen we jullie informeren.

Voor de Onder 6 categorie is de spelvorm 2 tegen 2 op (nagenoeg) 1/16 veld bedacht. Bij VV Wijster zijn dit de kabouters en zal er tijdens de training op zondagochtend aandacht worden besteed aan deze spelvorm.

Het seizoen 2018 / 2019 starten de teams van Onder 10, Onder 11 en Onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren.

Om jullie goed voorbereid van start te laten gaan in het nieuwe seizoen hebben we dit informatiepakket samengesteld waarin alle benodigde informatie over de nieuwe spelvormen te vinden is.